Back to Top

Osakeyhtiö vai toiminimi? Osakeyhtiön perustaminen helpottuu

Osakeyhtiö vai toiminimi? Osakeyhtiön perustaminen helpottuu

Osakeyhtiö vai toiminimi?

Osakeyhtiö vai toiminimi? Kas siinä pulma. Valtiovalta antoi tähän kysymykseen yhden lisäulottuvuuden pohdittavaksi, koska osakeyhtiön perustaminen helpottuu.

Heinäkuun alusta lähtien osakeyhtiön voi perustaa ilman 2500 euron osakepääomaa. Eduskunta hyväksyi 18. tammikuuta hallituksen esityksen, joka poistaa yksityisiltä osakeyhtiöiltä vaatimuksen osakepääomasta. Tähän asti osakeyhtiön perustaminen on vaatinut vähintään 2 500 euron osakepääoman. Heinäkuun 2019 alusta alkaen alkupääomaa ei vaadita.

Mutta hei, pohditaan tässä nyt samaan syssyyn kokonaisuudessaan yhtiömuotoasiaa, koska se on aloittavan yrittäjän eräs alkuvaiheen iso pähkinä purtavaksi.

Koska ylivoimaisesti suurin osa yrittäjistä valitsee yhtiömuodokseen toiminimen tai osakeyhtiön, harrastan tässä nyt tällaista yhtiömuotosyrjintää ja jätän auttamatta pois laskuista kommandiittiyhtiön, avoimen yhtiön ja vielä sekalaisen seurakunnan muita yhtiömuotoja, jotka ovat Suomen lain puitteissa ihan relevantteja. Älkää pahastuko.

Jos kuitenkin haluatte perehtyä myös näihin tässä tekstissä sorsimiini yhtiömuotoihin, lukekaa blogaus https://mandaatti.fi/yhtiomuodon-valinta/

Iso vai pieni yritys

No, mutta mennäänpä itse yhtiömuotopohdintaan.

Iso juurikysymys se, että onko yrittäjällä tarkoitus harjoittaa suurta vaiko pientä liiketoimintaa. Jos vastaus on isoa, niin osakeyhtiö.Jos vastaus on pientä, niin toiminimi.

Nämä suuret ja pienet ovat hankalia ja karkeita ohjeita, koska eri ihmiset vetävät suuren ja pienen rajan eri kohtaan.

Mutta hei, otetaan tähän väliin tiukkoja yksiselitteisiä numeroita, niin saadaan jonkinlainen jako ison ja pienen välille ettei mene juupas-eipäs-väittelyksi.

Eli asiahan on perinteisesti mennyt niin, että nyrkkisääntönä on pidetty 100 000 euron liikevaihtoa, eli sitä pienemmät yhtiöt toiminimiä ja isommat osakeyhtiöitä, mutta vielä järkevämpää on miettiä tulosta.
Kun verotettava tulos ylittää 40 000 euroa, yrityksen on verotushyödyn takia järkevämpää toimia osakeyhtiönä.

Yksityisotto vai palkka?

Monelle yrittäjälle on varsinkin yritystoiminnan alkuvaiheessa helpompaa toimia toiminimellä. Ja kyllähän se on aivan totta, että toiminimi on simppelimpi, kun rahavirta on pientä ja epäsäännöllistä.
Tämän simppeliyden suurin taustavaikuttaja on sellainen promoottori kuin yksityisotto. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että toiminimen tilitä saa nostaa rahaa tuosta noin vain, kun pitää käydä ruokakaupassa taikka ostaa uusi kevättakki. Näitä ostoksia varten sen kun vain ottaa yksityisoton firman tililtä ja peli on sillä selvä.

Osakeyhtiön suhteen moinen meno ei onnistu. Nimittäin osakeyhtiön rahat eivät ole yrittäjän rahoja, vaan ne ovat osakeyhtiön. Osakeyhtiön tilitä ei saa ottaa yksityisottoja. Osakeyhtiön on maksettava yrittäjälle palkkaa. Palkanmaksu on pikkasen monimutkaisempaa kuin yksityisotto, se on selvää. Ei siinä tuosta noin vain nosteta rahaa yrityksen tililtä.

Miksi osakeyhtiö on viheliäinen?

Kuten mainitsinkin jo, rahan nostaminen on hankalampaa osakeyhtiöstä. Osakeyhtiöllä on enemmän paperitöitä ja erilaisia ilmoitusvelvollisuuksia on enemmän. Osakeyhtiöllä pitää olla myös hallitus. Osakeyhtiön isotöisyyttä verrattuna toiminimeen ei kannata kuitenkaan liioitella. Käytännössä ylimääräisestä työstä huolehtii tilitoimisto. Se täytyy vielä tähämn pistää, että osakeyhtiön lopettaminen on hankalampaa.

Miksi osakeyhtiö on ihana?

Veroetujen lisäksi osakeyhtiön status mielletään korkeammaksi. Joidenkin instanssien mielestä on suurellisempaa ja hienompaa, kun Oy. Osakeyhtiön eittämättömäksi eduksi on laskettava se, että oy:ssä omistajia voi olla useampia. Osakeyhtiön isona plussana on mainittava myös taloudellinen turva.

Toiminimiyrittäjä vastaa yrityksestään omalla omaisuudellaan. Eli jos toiminimi tekee konkurssin yrittäjä voi menettää talonsa, osakeyhtiön suhteen näin ei käy. Eli jos liiketoimintasi on investointivetoista ja riskistä, niin osakeyhtiö turvaa paremmin esimerkiksi perheesi talon.

Osakeyhtiö on myös erittäin varteenotettava vaihtoehto, jos yrittäjä tekee mukavasti palkattua kokopäivätyötä. Jos siihen päälle perustaa toiminimen, niin kokonaisveroprosentti voi nousta korkeaksi. Eli nyrkkisääntönä sanottakoon, että verotuksen optimointi on helpompaa, kun on oy.

Mutta kun haluan kuitenkin toiminimen

Ja hei, jos perustat toiminimen, niin aina voit tehdä yhtiömuodon muutoksen, jos näyttää siltä, että verokarhun ahnas koura kahmaisee isomman osan yrityksesi tuloksesta kuin osakeyhtiössä.
Pätevä kirjanpitäjä pitää sinut ajan tasalla ja kertoo sinulle kun on yhtiömuodon muutoksen aika.

Tässä simppeli blogaus yhtiömuodon muutoksesta. https://mandaatti.fi/yhtiomuodon-muutos/

Osakeyhtiössä ei sen sijaan ole peruutusvaihdetta eli siitä ei pysty tekemään toiminimeä. Osakeyhtiön lopettaminen onkin isotöisempää kuin toiminimen.

Me Tilitoimisto Mandaatissa olemme yhtiömuotojen asiantuntijoita. Autamme mielellämme kaikissa yhtiömuotoihin liittyvissä kysymyksissä.

 

Karoliina Ahola, VTM, markkinointipäällikkö

 

yrityksen perustaminen

Oikean yhtiömuodon valintaan kannattaa varata aikaa ja sitä kannattaa pohtia tilitoimiston ammattilaisten kanssa.

Sähköinen taloushallinto säästää aikaa ja rahaa
Messut ovat oiva markkinointi- ja myyntipaikka

Related Posts

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
29.03.2024

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.mandaatti.fi/