Miten valjastan yrityksen myyntikuntoon?

Yrittäjä, yrityksen myyntiä kannattaa miettiä jo samalla hetkellä, kun perustat sen. Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä pyrkiä valjastamaan yritystä myyntikuntoon.

Tässäpä sinulle yrittäjäystäväni muutama perusvinkki siitä, miten tehdään yritystä myyntikuntoon.

  1. Valitse hyvä, myytäväksi kelpaava nimi yritykselle! (Tämä ykköskohta on erittäin tärkeä.) Tässä kohti kannattaa miettiä tarkoin, kannattaako yrityksen nimessä käyttää omaa nimeä tai paikan nimeä. Perussääntö on, että ei kannata. Suojaa eli rekisteröi nimi Patentti ja rekisterihallituksessa.
  2. Valitse osakeyhtiö. Toiminimen myymistä ja sukupolven vaihtoa verotetaan raskaasti. Yhtiömuodon voi toki ennen myyntiä muuttaa, jos aluksi on ollut toiminimi.
  3. Suojaa mahdolliset tavaramerkit rekisteröimällä ne tavaramerkkirekisteriin.
  4. Tee yrityksestäsi laatukäsikirja, josta selviää yrityksesi vuotuinen toiminta, markkinointi, reseptiikka ja tuote- ja palvelukohtaiset ostot ja myynnit riittävän yksityiskohtaisesti. Laatukäsikirjaan voi kirjata ylös myös sellaisia kokeiluja, jotka eivät ole menneet maaliin halutulla tavalla.
  5. Tee yritystä, sen nimeä ja sen tuotemerkkiä tunnetuksi positiivisella tavalla. Tunnettu brändi voi olla yrityksesi arvokkain omaisuus.
  6. Ja hei, tämäkin kohta on tärkeä! Kun päätät luopua yritystoiminnastasi, älä ala himmailemaan vaan kiillota yritys upeimpaan myyntikuntoon. Kasvava yritys on huomattavasti kiinnostavampi kaupan kohde kuin hiipuva.
  7. Hanki asiantuntija tekemään yhtiön arvonmääritys.
  8. Ota asiantuntija mukaan myös kaupanhierontavaiheeseen, jotta saat oikean hinnan.

Yrittäjälle jäävien eurojen määrään vaikuttaa merkittävästi se, sovitaanko kauppahinta maksettavaksi yhtiön osakkeista tai yhtiömiesosuuksista vai onko kaupan kohteena yrityksen omaisuus ja liiketoiminta. Eri tavalla toteutettuna saman yrityksen hinta voi muodostua hyvinkin erilaiseksi.

Myös verotukseen ja rahoitusmahdollisuuksiin liittyvät kysymykset vaativat usein erityisasiantuntemusta.

Osaava tilitoimisto auttaa sinua kaikissa edellä mainituissa yritystoiminnan vaiheissa.

Tervetuloa Mandaatin asiakkaaksi

Valitsemalla Tilitoimisto Mandaatin saat kokonaisvaltaista taloushallinnon tukea, joka mukautuu yrityksesi tarpeisiin. Mandaatin ammattitaitoinen tiimi yhdistää henkilökohtaisen palvelun ja syvällisen osaamisen, mahdollistaen tehokkaan kirjanpidon ja yrityksesi kasvun.