Kovapalkki Oy, Jani Satoniitty ja Iiro Heinonen

Asiakaskokemuksia Tilitoimisto Mandaatista

Nuoret yrittäjät kasvoivat rakennusalan yrityksensä mukana

Kovapalkki Oy:n nuoret yrittäjät Jani Satoniitty ja Iiro Heinonen aloittivat yritystoimintansa vuoden 2018 keväällä. Pirkanmaalainen rakennusalan kasvuyritys tekee perustuksia niin omakotitaloihin, kerrostaloihin, rivitaloihin kuin loma-asuntoihin.

Yrityksen alku on ollut reipashenkinen. Ensimmäisen toimintavuoden aikana yrityksen liikevaihto oli melkein 1 miljoonaa euroa. Työntekijöitä kovapalkilla on 10 yrittäjien itsensä lisäksi. Liikevaihto ja työntekijämäärä on ollut moninkertainen suunniteltuun nähden.

– Meillä oli aluksi sellainen ajatus, että työllistämme tässä itsemme ja yhden työntekijän meidän lisäksi, meillä ei ollut suunnitelmia isosta kasvusta, Satoniitty ja Heinonen kertovat. Kun tilauksia kuitenkin tuli, miehet eivät pidätelleet, vaan vastasivat kysyntään.

Mikä mahtaa olla tämän kasvuyrityksen lentävän lähdön salaisuus?

– Ainakin asiakaspalvelu. Rakennusalalla hyvä asiakaspalvelu ei ole aivan itsestään selvyys. Olemme myös joustavia.

Lisäksi jo alalla hyvin verkostoitunut parivaljakko markkinoi ja myi palvelujaan aktiivisesti.

– Emme jääneet istumaan ja odottamaan, että joku tulisi ostamaan, vaan olimme aktiivisesti yhteydessä mahdollisiin asiakkaisiin.

– Tietysti laatu on ollut alusta lähtien tärkeä asia. Meidät jo ennalta tunteneet ovat voineet luottaa, että teemme hyvää jälkeä ja laatu on myös tekijä, joka saa asiakkaat ostamaan meiltä myös uudestaan ja se myös tuo uusia asiakkaita.

Kasvuyritys ja uuden yrittäjän muut haasteet

Räväkkää kasvua on ollut aika ajoin haastavaa hallita.

– Kasvuyritys on tuonut haasteensa. Ensimmäinen vuosi yrittäjänä on ollut opettelua monen asian suhteen. On pitänyt konkreettisesti oppia, että miten toimitaan erilaisissa tilanteissa, Satoniitty ja Heinonen kertovat.

– Ulos päin kaikki on näyttänyt hallitulta, mutta tosiasiassa asiat eivät ole olleet aivan niin, yrittäjät paljastavat.

Nuorten miesten on pitänyt kertarysäyksellä opetella rakennusalan työnantajiksi, tehdä isoja alkuinvestointeja, hoitaa tarvikehankinnat usealle työmaalle ajantasaisesti, hallita työprosesseja, hoitaa kassaa, opetella laskuttamaan ja elää tietenkin samalla muuta elämää.

Nyt kun vuosi yrittämistä on plakkarissa Satoniitty ja Heinonen väittävät olevansa aika paljon viisaampia.

– Nyt ollaan jo aika paljon parempia. Nyt toiminnan pyörittäminen on opeteltu. Lähitulevaisuudessa on tarkoitus enemmänkin hioa toimintamalleja ja monistaa niitä.

Miehet miettivät yhdessä, että nyt on hyvä hetki vetää happea ja pitää taukoa intensiivisestä kasvusta.

– Tai jos tulee jotain isoa eteen niin sitten ei, Satoniitty summaa.

Työntekijöiden strategiset vinkit käytössä

Vuoden yrittämisen jälkeen Kovapalkki on tilanteessa, että se haluaa vakiinnuttaa asemansa rakennusten perustusten tekijänä Pirkanmaalla, pääkaupunkiseudulla sekä Pohjanmaalla.

Satoniitty ja Heinonen kiittelevät työntekijöitään, jotka ovat olleet tukemassa työnantajiaan alkurytäkässä.

– Me olemme saaneet paljon apua myös työntekijöiltä. He ovat auttaneet ja kertoneet, mitä voi tehdä paremmin. Työntekijät ovat tietenkin tärkeitä ja haluamme, että heillä on hyvä työpaikka Kovapalkissa. Sopivien työntekijöiden löytäminen lämpimänä käyvältä rakennusalalta on ollut myös haastavaa, mutta tämänhetkinen työntekijätilanne vaikuttaa yrittäjien mukaan erittäin positiiviselta.

Hyvän työntekijän salaisuus ei ole kuitenkaan kovin monimutkainen.

– Oma-aloitteisuus, halua oppia ja työhön tarttuminen. Niiden pitää olla kunnossa, Heinonen sanoo.
Mandaatti tukena kasvussa

Kovapalkin yhteydessä piti myös kutinsa vanha viisaus, jonka moni aloittava yrittäjä saa: Hanki hyvä kirjanpitäjä.

Tästä ohjeesta Heinonen ja Satoniitty ottivat vaarin.

– Mattilan Sanna Mandaatista on hoitanut koko yrityksen taloutta, hän on ilmoittanut meille, jos pitää tehdä sen suhteen jotain, Heinonen kertoo.

Ja yhteydenpito on ollut myös aktiivista Kovapalkin suunnasta.

– Joka ikisestä asiasta me olemme soittaneet Mandaattiin Sannalle, Heinonen kertoo.

– Rakennusalan ja meidän oman yrityksen asia on ymmärretty.

Välillä Mattila on kutsunut tuoreet yrittäjät kasvotusten pohtimaan talousasioita.

– Meidän on pitänyt oppia seuraamaan kuluja ja menoja, sekä hallitsemaan kassaa. Laskutuksen suhteen olemme myös saaneet yksityiskohtaisia neuvoja.

– Ollaan oltu tosi tyytyväisiä, Satoniitty ja Heinonen kertovat.

Tervetuloa Mandaatin asiakkaaksi

Valitsemalla Tilitoimisto Mandaatin saat kokonaisvaltaista taloushallinnon tukea, joka mukautuu yrityksesi tarpeisiin. Mandaatin ammattitaitoinen tiimi yhdistää henkilökohtaisen palvelun ja syvällisen osaamisen, mahdollistaen tehokkaan kirjanpidon ja yrityksesi kasvun.