Yrityksen perustaminen

Kuinka luot yrityksellesi menestyvän perustuksen

Vaikka takana onkin erikoinen koronakausi, joka kuritti monia yrityksiä, syvällä sydämissään kipinää yrittämiseen tuntevat kesälomaansa viettävät kansanosat pohtivat kuumissaan, kannattaisiko hypätä uuteen ja perustaa oma yritys.

Vastaus on jyrkkä ehkä. Jos Sinulla on hyvä liikeidea, niin anna mennä vaan. Kokosimme tähän vinkkilistaa, joiden avulla saat polkaistua yrityksesi lennokkaaseen alkuun.

Yrityksen perustaminen

1. Keksi liikeidea. Maailma on pullollaan bongaamattomia ja kaupallistettava liikeideoita, jotka johdattavat sinut menestykseen, maineeseen ja mammonaan. Kulje aistit avoinna. Siitä viimeistä uutta ideaa ei ole koskaan keksitty. Toisaalta vanhakin idea freesattuna voi olla kultakaivos. Ei tarvitse olla mikään ruudinkeksijä, jotta voi keksiä menestyvän liikeidean.Pallottele ideaasi luotettujen tahojen kanssa.

Esson baareissa liikkuu aina villejä huhuja, että se ja se toimiala on kultakaivos (esim. viime aikoina verkkokaupoista ja ohjelmistoyrityksistä on puhuttu näin) ja toisaalta myös näillä samoilla lähteillä saattaa olla vankkoja mielipiteitä siitä, mitkä toimialat ja bisnekset ovat kannattamattomia. Tässä kohtaa voinemme todeta, että älä usko näitä hevosmiesten tietotoimistoja. Mistä tahansa toimialasta voi saada hyvän bisneksen, jos osaa. Ja päinvastoin.Eli palataan tässä vaiheessa jo aikaisemmin todettuun asianlaitaan eli pallottele ideaasi luotettujen tahojen kanssa.

2. Osta yritys. Tämä vaihtoehto vaatii enemmän alkupääomaa, mutta tällä konstia on mahdollisuus saada yritys, jonka kassakone kilisee heti. Yrityspörssi ja Suomenyritysmyynti myyvät yrityksiä. Usein yritykset myydään myös niin sanotusti tiskin alta, jolloin ostajana on työntekijä, sukulainen taikka joku, joka on pimpottanut ovikelloa oikeaan aikaan. Älä tee yrityskauppaa ilman asiantuntijan apua, varsinkaan silloin kun olet kaupoilla ensimmäistä kertaa.

3. Tee plus- ja miinuslaskuja. Liiketoiminnassa tämä on hyvin tärkeää. Eli tulot miinus menot. Jos viivan alle jää plussaa, olet mahdollisesti kannattavan liiketoiminnan äärellä.

Tee vaikka liiketoimintasuunnitelma, jossa on kannattavuuslaskelma. Tässä yksi pohja: liiketoimintasuunnitelma-malli

Itse tykkään tehdä yksinkertaisesti tulosbudjetin aloittavan yrityksen ensimmäiselle viidelle vuodelle. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että pistän exceliin arvioidut tulot ja menot vuosittain.

Tulosbudjetin tekemiseen voit kysyä apua myös omasta tilitoimistostasi.

Ja hei, hyvin tärkeää on, että teet näitä yhteen- ja vähennyslaskuja koko ajan kun olet yrittäjänä.

4. Hommaa rahoitus. Pankki, Finnvera (Finnveran laina on usein kalliimpaa kuin pankkilaina), oma kukkaro tai äiti ja isä ovat yleisiä rahoittajia. Käytä harkiten jokainen euro. Älä ostele huviksesi mitään.

5. Mieti markkinointia ja myyntiä. Uhraa erittäin reilusti aikaa markkinoinnin ja myynnin suunnittelulle.

Fundeeraa siis, miten löydät asiakkaat. Tämä on hyvin konkreettista ja käytännönläheistä puuhaa, vaikka myynnin ja markkinoinnin spesialistit saavat asian kuulostamaan tähtitieteeltä.

6. Hae starttirahaa! Iso HUOM tähän. Jos haet starttirahaa, älä perusta yritystä ennen kuin olet hakenut starttirahaa.

7. Valitse tilitoimisto. Osaavan tilitoimistokumppanin kanssa saat rahanarvoisia neuvoja niin yhtiömuodon valinnan kuin tilikauden, arvonlisäverovelvolliseksi rekisteröitymisen, alv-kauden kuin ennakkoperintärekisteröinnin suhteen.

8. Päätä yhtiömuoto. yhtiomuodon-valinta

9. Päätä yrityksen nimi. yrityksen-nimen-valinta

10. Tee perustamisasiakirjat ja perusta yritys (linkin kautta pääsee perustamaan toiminimen tai osakeyhtiön verkossa ytj

11. Rekisteröi yritys. Kaupparekisteriin tulee toimittaa perustamisilmoitus, henkilötietolomake sekä perustamisasiakirjat. Ilmoita yrityksesi Verohallinnon rekistereihin eli ennakkoperintärekisteriin ja arvonlisärekisteriin. Jos maksat palkkaa, ilmoita yrityksesi myös Verohallinnon työnantajarekisteriin. PRH:lla ja Verohallinnolla on yhteinen perustamislomake, jonka liitteenä pitää olla perustamisasiakirjat ja henkilötietolomake.

12. Rekisteröi domain. rekisteröi-verkkotunnus

13. Voilà, kääri hihat ja aloita hommat! Ja muista valita tilitoimisto, joka proaktiivisesti tukee yritystäsi kaikissa tilanteissa, niin normaalilla polulla kuin liiketoiminnan yllättävissä häiriötilanteissa.

Puolet uusista yrityksistä lopettaa viiden vuoden päästä aloittamisestaan. Korkea lopettamisprosentti johtuu resurssien ja tuen puutteesta.

Meidän asiakasyrityksemme Tilitoimisto Mandaatissa jatkavat huomattavasti menestyksekkäämmin kuin tilastot kertovat.

Meillä yritykset menestyvät. Miksi?

Me Mandaatissa pystymme tukemaan yrittäjiä alkutaipaleella, hyvinä ja huonoina päivinä sekä kasvun aikoina.

Ota yhteyttä Mandaattiin, jos kaipaat samassa paketissa tilitoimiston ja bisnesviisautta.

Tervetuloa Mandaatin asiakkaaksi

Valitsemalla Tilitoimisto Mandaatin saat kokonaisvaltaista taloushallinnon tukea, joka mukautuu yrityksesi tarpeisiin. Mandaatin ammattitaitoinen tiimi yhdistää henkilökohtaisen palvelun ja syvällisen osaamisen, mahdollistaen tehokkaan kirjanpidon ja yrityksesi kasvun.