Tuplapoistot – uhka vai mahdollisuus?

Tuplapoistot – miten, milloin ja miksi hyödyntää korotettuja poistoja vuosina 2020-2023?

Hallitus on lanseerasi tuplapoistot yrittäjien iloksi viime vuonna. Niistä onkin jo puhuttu moneen otteeseen julkisuudessa, mutta mitä ne oikeastaan tarkoittavat? Miten yrittäjä voi hyötyä niistä?

Vuoden 2020 alusta tuli voimaan lakimuutos, jolla pyritään kannustamaan yrityksiä investoimaan. Investoinneista saa tehdä poistot tuplana eli 50 prosentin poistoina vuosina 2020-2023.

Normaalisti poistot ovat 25 prosenttia. Poistoja on kuitenkin rajoitettu siten, ettei vanhoista hankituista laitteista ja kalustosta voida tuplapoistoa tehdä. Poistojen määrä vanhan kaluston osalta pysyy ennallaan eli 25 prosentin maksimipoistona.

Mitä hyötyä investoinneista on?

Investoinnit ovat osana yrityksen toimintaa. Hyvin toteutetut investoinnit ovat aina suunniteltuja ja siten niillä on myös tarkoitus.

Suunnittelemattomuus johtaa yleensä liian suuriin investointeihin taikka huonoihin sellaisiin. Yrityksen tulee aina tietää miksi investoi, mihin investoi ja mitä investointi tuottaa yritykselle.

Tavanomaisesti investoinnilla pyritään taloudelliseen hyötyyn eli saamaan rahaa, joka on yleensä THE GOAL.

Korotetut poistot, miten hyödyn niistä?

Korotetut poistot eli tuplapoistot, joita saa soveltaa vuosina 2020-2023 tarkoittaa käytännössä sitä, että kun ostat uutta kalustoa vuonna 2020 saat tehdä tästä 25 prosentin sijaan 50 prosentin poiston.

Poiston suuruus vaikuttaa yritystoimintasi verotettavaan elinkeinotoiminnan tulokseen.

Korotettu poisto siis pienentää yrityksesi verotettavaa tulosta ja maksat käytännössä vähemmän veroja vuosina 2020-2023 mikäli haluat toteuttaa poistot tuplana.

Esimerkki:

  • Ostat uuden laitteen tänä vuonna hintaan 10 000 €.
  • Normaalisti saisit tästä vähentää ensimmäisenä poistovuotena verotuksessa 2500€,
  • mutta tuplapoistojen vuoksi voit tänä vuonna tehdä poiston 5 000€:n suuruisena.
  • Eli elinkeinotoiminasi verotettava tulo vuonna 2020 pienenee 2500 € enemmän mitä ”tavallisina poistovuosina”.
  • Maksat siis vähemmän veroa.

Kannattaako korotettua poistoa hyödyntää?

Korotetut poistot ovat mahdollisuus eli tämä ei ole lainkaan pakko. Enkä lainkaan suosittele tätä kaikille. Jos yrityksesi on muutoinkin hankkimassa uutta kalustoa mutta kassa on pikkaisen kireällä niin tällaisessa tapauksessa tuplapoistot ovat todella hyödyllinen keino tiputtaa verotettavaa tulosta alemmas. Veroja tulee vähemmän maksuun ja kassa kiittää.

Milloin tätä ei välttämättä kannata hyödyntää?

Silloin jos yrityskesi talous on hyvällä tolalla ja yritys haluaa mahdollistaa sijoittajillensa mahdollisemman hyvät osingot.

Jos poistot tehdään korotettuina, tarkoittaa se käytännössä sitä, että yrityksesi tulos on pienempi mitä tavallisilla poistoilla. Kun kaluston arvo pienenee ja tulos pienenee tarkoittaa se nettovarallisuuden kohdalla sitä, että se laskee. Nettovarallisuutta halutaan kasvattaa, ei pienentää, mikäli tarkoituksena on kasvattaa sijoittajien voittopottia verotusta optimoiden.

Neuvomme Mandaatissa kannattaako korotettua poistoa hyödyntää siten, että se palvelee yrityksesi tarpeita. Tule käymään niin kerromme lisää!

Tervetuloa Mandaatin asiakkaaksi

Valitsemalla Tilitoimisto Mandaatin saat kokonaisvaltaista taloushallinnon tukea, joka mukautuu yrityksesi tarpeisiin. Mandaatin ammattitaitoinen tiimi yhdistää henkilökohtaisen palvelun ja syvällisen osaamisen, mahdollistaen tehokkaan kirjanpidon ja yrityksesi kasvun.