Taseessa on yrityksen omaisuus
Tase-rukka on näistä kahdesta kirjanpidon raportista tykkänään lapsipuolen asemassa. Minultakin on yllättävän moni, jo pitkäänkin yrittänyt kysynyt, mikä se tase on. (ja pöljä sana kaikkinensa se on…).
Tase on yrityksen varallisuus. Tase on yhtiön omaisuus. Jos sanotaan, että yrityksen taseen loppusumma on suuri, niin yrityksellä on paljon omaisuutta.
Ja vielä: Jos yhtiöllä on traktori, jonka ostohinta on 10.000 euroa, niin taseessa sen arvo on hankintahetkellä 10.000 euroa. Eihän tämä kauhean monimutkaista matematiikkaa ole. Turhaan pelkäsit!
Pistän tähän listausta mitä taseessa on:
Varallisuus eli vastaavaa
- Traktorit ynnä muut vastaavat eli yhtiön kalusto
- Kiinteistöt eli esimerkiksi liiketila, jos se on yrityksesi omaisuutta
- Varastossa olevat tavarat
- Pankkitilin summa
- Käteiskassan summa
- Verosaamiset (olet maksanut vahingossa liikaa ennakkoveroa tai esim.alvia on verottajalla)
- Myyntisaamiset (myyntilaskut, joita maksaja ei ole vielä maksanut yhtiöllesi)
Ja taseen loppusummaa toisella puolella on, mistä rahat on saatu. Olet siis voinut rahoittaa yritystäsi omalla pääomalla tai vieraalla pääomalla eli vastattavaa kertoo, mistä yrityksesi rahoitus on peräisin.
Rahoitus eli vastattavaa
- Oma pääoma on yrittäjän omaa rahaa, jota hän on sijoittanut yritykseen
- plus yrityksen tuottamaa voittoa.
Vieras pääoma on
- Ostovelat (laskut, joita sinä et ole vielä maksanut)
- Lainat
- Lomapalkkavarukset ynnä muut pakolliset varaukset
Opettele edes oma pääoma
Nämä sanat, vastaavat ja vastattavat taseessa ovat hankalia, mutta yksi kohta on siellä ylitse muiden: Oma pääoma. Opettele oma pääoma!
Kerrataan vielä, että oma pääoma on yrittäjän taikka yrityksen osakkaiden yhtiöön sijoittamat varat ja yrityksen voitto. Pyri huolehtimaan, että tämä luku, oma pääoma, on aina positiivinen.
Oma pääoma ei saisi olla miinuksella. Miksi? Koska negatiivinen oma pääoma on viesti siitä, että yrityksesi on niin sanotusti peeaa. Ja se ei anna yrityksestäsi elinvoimaista kuvaa muille yrityksille ja rahoittajille. Lainan tai osamaksun saanti voi hankaloitua.
Tase on söpö koiranpentu
Nyt lähestytään sitten jo isoa kysymystä, eli miksi koko taseesta kannattaa pitää yhtä hyvää huolta kuin söpöstä koiranpennusta.
Tase on yrityksen varallisuudesta kertova raportti ja se on painava asiakirja, kun yrityksesi tarvitsee esimerkiksi lainaa. Kyllä, tuloslaskelmakin on tässä tärkeä, koska siinä näkyy yritystoiminnan tulot ja menot, mutta taseen avulla yrityksen taloustilanteesta saa kokonaisvaltaisemman kuvan.
Otetaan tähän vielä valaiseva esimerkki yrityselämän ulkopuolelta:
Naapurin mummo asuu valtavalla velattomalla perintötilalla. Hän on ehkä tehnyt erittäinkin paljon hommia tällä perintötilalla, mutta palkatta. (Tämähän on kauhean tavallista, että perheyrityksessä ja sukutilalla joku voi raataa pro bono.) No, joka tapauksessa, näin raatajamummon eläke on jäänyt kuitenkin pieneksi.
Näin ollen mummon taseen loppusumma (perintötila) on suuri, mutta tuloslaskelman (eläke miinus menot) luvut ovat pieniä. Jos olisimme tuijottaneet mummosta vain jompaakumpaa, suuria tiluksia taikka pientä eläkettä, kokonaiskuvamme olisi jäänyt vääräksi.
Tällä viisii toimii myös yrityselämä, siksi tase on tärkeä. Siksi on tärkeää pyrkiä kasvattamaan yrityksen omaisuutta kuin söpöä koiranpentua eli ajatuksella ja sydämellä.
Tase kertoo päivän tiedon
Tase kertoo yrityksesi varallisuudesta sinä tiettynä päivänä, jolloin tasetta katsotaan. Tänään taseen loppusumma voi olla eri kuin huomenna.
Jos olet pankkilainan tai muun rahoituksen tarpeessa, juttele ihmeessä asiasta kirjanpitäjäsi kanssa, niin voitte yhteistuumin miettiä ajoituksia ynnä muita asioita kohdalleen.
Otetaanpa esimerkki: Olet juuri laskuttanut 20.000 eurolla asiakkaitasi ja tänään tililläsi on kyseinen summa riihikuivaa. Taseelle tämä tekee hyvää, koska pankkitilin saldo on taseessa.
Jos tarvitset lainan, hae sitä mieluummin nyt kuin vasta sen jälkeen, kun kyseinen summa on pikapikaa kadonnut tililtäsi.
Ja seuraavaksi tullaan jo siihen tosiasiaan, että tasetta voi pikkaisen puunailla parempaan kuntoon, kun sitä joutuu esittelemään vieraille. Kun siis kutsut pankinjohtajan yritykseesi (taseeseen ja tuloslaskelmalle) kylään, muista siis siivota.
Ja muista myös jonkin verran tietää, mistä taseessa on käytännön tasolla kyse.
Jos et tiedä, niin ota kirjanpitäjältä vakava valmennus tähän.
Aidon ja pätevän kirjanpitäjän tunnistaa siitä, että hän pystyy esittelemään yrityksesi taseen rinta rottingilla, kuten eräs pitkän linjan aito ja pätevä kirjanpitäjä tapaa sanoa.
Me Tilitoimisto Mandaatissa olemme luonnollisesti myös taseen erityisasiantuntijoita. Älä epäröi ottaa yhteyttä, jos tase taikka mikä tahansa muu kirjanpitoon tai bisnekseen liittyvä asia askarruttaa sinua.