7 käytännön vinkkiä pitää kassassa enemmän rahaa ilman lisämyyntiä
Yrittäjä, tiedätkö mikä on herkin taloutesi mittari?
Vastasit varmastikin tähän oikein eli sehän on yrityksesi pankkitilin saldo eli kassa eli käyttöpääoma.
Kassakriiisi voi yllättää isoakin liikevaihtoa pyörittävän yrityksen, jos myynnit eivät kotiudu pankkitilille toivottuun tahtiin.
Miksi on tärkeää, että kassa eli pankkitili voi hyvin? Siksi, koska tilillä oleva raha on yhtä kuin yrityksesi pelimerkit. Riihikuivaa rahaa tarvitaan varsinkin, jos ostot, palkat ja kiinteät kulut säännöllisiä ja sitähän ne tuppaavat pääosin olemaan. Jos kassassa ei ole rahaa, saatat joutua maksuvaikeuksiin ostojen, palkkojen ja kiinteiden kulujen suhteen. Toisaalta, projektiluontoisissa bisneksissä esimerkiksi rakennusalalla isommat kaupat saattavat pahimmassa tapauksessa jäädä tekemättä, jos käyttöpääomaa eli rahaa pankkitilillä palkkoihin ja materiaaleihin ei ole.
Kirjanpitäjän vinkit kassanhallintaan ja ennakointiin:
Laskuta heti. Kassan hallinnassa avainasemassa on nopea laskutus. Käytä tarvittaessa ennakkolaskutusta. Eli ensimmäinen erä laskusta voisi tulla jo sopimuksen allekirjoituksesta tai varauksen tekemisestä, toinen erä puolessa välissä. ja loput homman ollessa valmis. Tai laskuta koko summa etukäteen. Tai laita lyhyet maksuajat. Näin yhtiöllä on kassassa rahaa. Jos laskutus laahaa perässä, niin se on erittäin huono homma se.
Muista periä laskut. Mahdollisia saatavia kannattaa periä nopeasti ja käytä tarvittaessa tässä kumppania.
Älä osta kassaasi tyhjäksi. Kassan hallinnassa on tärkeää myös se, että yrittäjä itse yrittää sopia mahdollisimman pitkiä maksuaikoja ostoihinsa. Suojele kassaa. Mieluummin kannattaa pitää ylisuurta kassaa kuin liian pientä. Kassassa oleva raha on yhtä kuin yrityksen pelimerkit.
Älä osta turhaan liian isoa varastoa. Varastossa raha on kiinni, eikä suinkaan kassassasi, ja kaiken kukkuraksi varastointi on kallista puuhaa. Yritä pitää varasto niin pienenä kuin mahdollista ja saada siihen nopea kierto.
Kassasta voi pitää huolta myös lainarahalla. Jos on isoja diilejä kiikarissa, kannattaa pankinjohtajan juttusille mennä ajoissa. Mahdollista lainaa kannattaa hakea ajoissa eli siinä vaiheessa, kun yrityksen talousluvut ovat vielä kunnossa. Jos pankkitili jo ammottaa tyhjyyttään ja liiketoiminnalla on tehty jo persnettoa, niin lainaa on hankalampi saada.
Myy laskusi eli käytä factoring-rahoitusta. Factoringissa rahoittaja ostaa yrityksen laskut eli myyntisaamiset. Näin yritys saa rahan kassaan heti. Factoring-rahoituksessa rahoittaja haluaa tietysti oman siivunsa eli sille pitää maksaa palkkio.
Taloushallinnon puolelta saa myös apua kassanhallintaan. Kassavirtaennuste kannattaa laatia, jotta tietää mihin rahaa on menossa ja milloin sitä on tulossa. Kassavirtaennusteen tekemisessä auttaa oma kirjanpitäjäsi. Esimerkiksi Procountor on soiva peli tässä kohtaa. Arkinen maksuvalmiuden seuranta sujuu näppärästi Procountorilla etusivun ”kassan ja reskontran” -seurannan avulla, tätä seurantaa ja laskujen maksamista kannattaa tehdä ainakin viikoittain.
Oma kirjanpitäjäsi auttaa Sinua konkreettisella tasolla, jos haluat apua kassavirranhallintaan.