Milloin tarvitset tilitoimiston?
Tilitoimiston valintaa kannattaa harkita heti, kun suunnittelee yrityksen perustamista. Jo perustamisvaiheessa tilitoimiston avusta on apua. Kun perustat yrityksesi tilitoimiston avustuksella, olet varma, että perustamisessa on otettu tarvittavat asiat huomioon. Perustamisvaiheessa pohdintaa aiheuttaa mm. arvonlisäverolliseksi rekisteröinti, alv-kausi, ennakkoperintärekisteröinti, tilikausi sekä yhtiömuodon valinta. Näissä kaikissa asioissa on hyvä saada tilitoimiston asiantuntijoiden apua.
Oletko arvonlisäverovelvollinen?
Arvonlisäverovelvolliseksi rekisteröitymistä voit pohtia asiantuntijan kanssa arvioimalla yhdessä, minkä verran liikevaihtoa kertyy vuodessa. Arvonlisäkauden eli alv-kauden mittaa voi pohtia tähän samaan syssyyn. Ennakkoperintärekisteriin pitää kuulua, jotta voit laskuttaa asiakasta. Tilikauden määrittelyssä kannattaa ottaa huomioon mm. se, että ensimmäinen tilikausi on mahdollisimman pitkä, jotta sen luvut voi saada näyttämään mahdollisimman hyviltä. Näillä numeroilla on merkitystä esimerkiksi silloin, kun haet rahoitusta tai mahdollinen yhteistyökumppanisi haluaa selvittää yrityksesi taloudellisen tilanteen. Lisäksi tilikautta määriteltäessä on hyvä huomioida yrityksesi sesongit ja muu vuotuinen vaihtelu. Kalenterivuosi ei ole automaattisesti paras tilikausi yrityksellesi.
Toiminimi, oy vai jokin muu?
Tilitoimiston osaava asiantuntija voi auttaa myös yhtiömuodon valinnassa. Se kun on oma iso pähkinä pohdittavaksi. Kaverin yrityksen yhtiömuoto eikä valitettavasti usein edes julkisten uusyrityskeskusten neuvojien tarjoama yhtiömuoto ole se optimaalisin valinta. Yrityksen perustamisen ja PRH:lle ilmoittamisen suhteen saat apua myös hyvästä tilitoimistosta. Jos yllä mainitut rekisteröinnit, ilmoitukset ja yhtiömuoto on tehty epätarkoituksenmukaisesti, niin ei toki hätää. Yhteistyössä tilitoimiston kanssa ne pystyy korjaamaan, mutta muutokset aiheuttavat aina lisätyötä ja usein vielä ylimääräisiä kuluja.
”Tein itse ja säästin”
Jos mietit säästämistä tekemällä kirjanpidon itse, unohda se!
Rehellisyyden nimissä on sanottava, että useimmiten siinä tapahtuu virheitä. Jälkikäteen korjattu kirjanpito tulee lähes aina kalliimmaksi kuin jo alun alkaen oikein tilitoimistossa tehty kirjanpito. Asiantunteva tilitoimisto huolehtii myös siitä, että saat kaikki vähennykset, joihin olet oikeutettu.
Asiantunteva tilitoimisto huolehtii myös, että arvonlisäverotukseen, ennakkoveroihin, luontoisetuihin, kilometrikorvauksiin, palkkoihin, kuluihin, laskutukseen ja ylipäänsä kaikkeen, mitä verottaja ja lainsäätäjä ovat säätäneet, menevät oikein. Tilitoimisto säästää yrittäjän aikaa ja rahaa.
Mitä haluat palvelulta?
Tilitoimiston valinnassa kannattaa pohtia, mitä palvelulta haluat. Etenkin uusien yrittäjien kannattaa ottaa tilitoimisto, josta saa tarpeeksi tukea ja neuvontaa. Tilitoimisto tuo turvallisuuden tunnetta, ja voit keksittyä itse numeroiden pyörittämisen ja asetusten tulkitsemisten sijaan ydinosaamiseesi.
Haluatko tarvittaessa tavata tilitoimiston asiantuntijoita nenätysten? Jos haluat tämän option, maantieteellisellä sijainnillakin on tietysti väliä.
Haluatko tilitoimiston kautta mahdollisesti myös juridista neuvontaa? Jos vastasit kyllä, myös tämä kannattaa ottaa huomioon valinnassa.
Onko Sinulla mielessä jo tietty ohjelma, jota haluat käyttää? Suomen käytetyimmät ohjelmat ovat tällä hetkellä Procountor, Netvisor ja Fennoa. Jos et ole vielä tehnyt valintaasi, tilitoimiston asiantuntija on valmis pohtimaan kanssasi, mikä sähköinen ohjelma voisi palvella parhaiten Sinua ja yritystäsi.
Haluatko kenties toimittaa aineistoa peräti paperisena? Paperiset tilitoimistot alkavat olla jo katoava luonnonvara jo siitäkin syystä, että verottaja selvittää siirtymistä reaaliaikaiseen arvonlisäveroon. Reaaliaikainen arvonlisävero vaatii täysin sähköisiä järjestelmiä. Paperisuus aiheuttaa myös yrittäjälle huomattavan määrän lisätyötä ja ylimääräistä huomioitavaa, joten siitäkin syystä paperikausi kirjanpidossa on jäämässä menneisyyteen.
Miten valitset tilitoimiston?
Tarjousta pyytäessä kannattaa kysyä, pystyykö tilitoimisto palvelemaan myös silloin, kun liiketoiminta muuttuu tai kasvaa.
Saako tilitoimistosta palveluja työllistämisen alkutaipaleella, yrityskauppoja tehdessä, nopean kasvun aikana, holding-yhtiöjärjestelyissä, yritystoiminnan supistuessa tai jopa loppuessa?
Pystyykö tilitoimisto olemaan tarvittaessa oikeana kätenä talousjohtamisen saralla. Saako sieltä apua liiketoiminnan analysoitiin ja kehittämiseen? Pystyykö tilitoimisto tekemään vertailuja edustamasi toimialan muihin yrityksiin? Nämä eivät ole tilitoimistoissa itsestään selviä palveluja, vaan niiden tarjonta vaihtelee.
Tilitoimistopalvelujen hintahaitari on laaja. Tilitoimistojen hinnoittelumallit ovat erilaisia, joten vertailu ei ole helppoa. Oikein tehty kirjanpito ja virtaviivaistettu kirjanpidon prosessi säästää yrittäjän aikaa ja rahaa.
Tärppilista tilitoimiston valintaan
- Ota yhteyttä tilitoimistoon jo ennen yrityksen perustamista.
- Sovi tapaaminen. Silloin saat selvää, millaista asiantuntemusta on tarjolla, onko tilitoimiston väki kanssasi samalla aaltopituudella ja herääkö luottamus.
- Kartoita tarpeesi: Ota mukaan lista mieltäsi askarruttavista kysymyksistä. Jo ennen kuin sopimusta on saatu tehtyä, asiantunteva tilitoimisto antaa rahanarvoisia vinkkejä. Parhaimmassa tapauksessa tilitoimisto antaa vastauksia myös niihin kysymyksiin, joita et osannut kysyä.
- Tilitoimiston asiantuntijat osaavat myös auttaa, jotta saa käyttöösi juuri Sinulle parhaiten sopivan kirjanpito-ohjelman.
Haluatko, että Mandaatin asiakkuuspäällikkö auttaa Sinua tilitoimiston valinnassa? Ota yhteyttä.